schoenen 220pxDe meeste sporters komen gemiddeld twee keer per week aan sporten toe in hun drukke weekschema van werk en privé activiteiten. Is dit voldoende beweging voor de gemiddelde Nederlander die per dag gauw 12 uur op een burostoel-bank-eetkamerstoel zit? Nee, dit is te weinig beweging. Lees hoe je ook zonder loopschoenen meer kunt bewegen.

Natuurlijk kunnen we winst maken door meer het lopen en fietsen in te voegen op bv. het kantoor of bij het halen van de dageljjkse boodschappen, enz.

Wat ook een idee is om allerlei kleine oefenvormpjes in de dagelijkse thuissituatie in te voegen. Voor de hardloper kunnen we denken aan dribbel momenten als we naar de keuken lopen. Als we staan te koken balansoefeningen op 1 been of een aantal series van kniebuigingen.

U vraagt zich waarschijnlijk af is dit dan wel zinvol, moet dit niet 1 uur achter elkaar, in een soort trainingsvorm?

Nee, het doel is juist om ons lichaam en brein voorbereidende prikkels te geven die later in de week bij het hardlopen gevraagd worden.

We simuleren, we bootsen dan de hardloopbeweging, het balans kunnen houden, in de thuissituatie na. Je kunt het vergelijken met Max Verstappen die ook niet elke dag op het circuit zijn banden aan flarden mag rijden. Maar wel fit blijft door in een simulator van een F1-auto te zitten. Hij geeft dus zijn lichaam en brein herhalend de prikkels op de tussenliggende dagen, buiten het circuit.

Dit was even een artikeltje over hoe we in onze westerse leven vele uren zitten en plotse hoge korte intensieve momenten van sport aangaan.

Tip: voeg eens op allerlei momenten op de dag korte oefenvormpjes in. Dit ter voorbereiding op het Climax running-circuit!

Vriendelijke trainingsgroet,
Erik Bravenboer en Remco Schuijt
Fysiotherapeuten van Centrum Fysiomed-Bravenboer Ede