20160123 KBos wjk winterberg zilver01Veel sporters maken weleens een uitstapje naar een andere sport. Schaatsers gaan 's zomers wielrennen. Maar ook atleten gaan weleens "vreemd". En regelmatig met succes. Ook bij Climax kennen we dit verschijnsel. Hardloper Ben van Oeveren is triatleet, of als triatleet is hij ook hardloper!? Sprinter Jarno Beuving reisde 4 jaar de wereld rond met het Nederlands bobsleeteam. Ook meerkamper Geoffrey van Dipten troffen we deze winter in het ijskanaal aan. En Kimberley Bos maakt nu furore bij het skeleton. Via Climax is ze op weg naar de wereldtop. 

Kimberley verblijft momenteel in Park City (Utah/USA) voor deelname aan de North American Cup. Vanuit Park City schreef ze haar visie over met succes "vreemd gaan" in een andere tak van sport:  

"Inmiddels ben ik alweer 8 jaar lid van Climax en weten veel van jullie wel dat ik naast atletiek nog een andere passie heb. Namelijk sleeën, en dan niet met een houten sleetje van een heuvel af bij Hoekelum, maar met mijn hoofd naar voren van een bobsleebaan! En geloof het of niet, maar dat hele avontuur is begonnen op de atletiekbaan van Climax in Ede.

Toen ik als 14-jarige bij Climax binnenstapte, kwam ik elke week 1 keer trainen. Gewoon voor de gezelligheid. Maar al snel was ik 2 à 3 keer op de baan te vinden, zo gezellig was het en er waren zoveel nieuwe dingen te ontdekken. Ik heb dan ook eigenlijk bijna alle onderdelen wel gedaan op wedstrijden. Hadden ze iemand nodig voor een onderdeel op de competitie, dan wisten ze mij wel zo gek te krijgen om het eens uit te proberen. Ik kan me nog wel mijn eerste seniorencompetitie herinneren op onze eigen baan waar ik polsstokhoog sprong en 400 meter horden heb gelopen. Echt de meest vreemde combinatie!

Daarna ben ik echter een nog vreemdere sport gaan doen. Jarno Beuving, toen nog bobsleeër, heeft op de Schoolsportolympiade in 2009 de bobstartbaan naar Ede gehaald. Via die weg ben ik gescout door de Bob en Slee Bond Nederland voor het bobslee programma. Dat heb ik een aantal jaar met alle plezier gecombineerd met atletiek. In de zomer draaide ik mee in de competitie voor Climax en in de winter gleed ik met 120km/h de berg af om Nederland te vertegenwoordigen bij het bobsleeën.

20160123 KBos wjk winterberg zilver03Inmiddels lig ik nu alweer zo’n 3 jaar op mijn slee, maar doe ik nog steeds hetzelfde. Ik train bij Climax in de zomer en help uit bij de competitie waar mogelijk en slee in de winter. En dat blijkt een goede combinatie, want dit jaar ben ik 8ste geworden op het WK en zelfs 2de bij het WK voor junioren. Nu zal de oplettende lezer denken ‘Junioren? 14 en 8 is toch 22’. Ja dat klopt, maar bij skeleton liggen de leeftijdsgrenzen net iets anders, omdat je niet met 5 jaar begint, maar met 15 (als je vroeg bent). Dus ik ben nog junior, maar doe ook al wedstrijden bij de senioren.

20160123 KBos wjk winterberg zilver04Het sleeën gaat zelfs zo goed dat ik me heb voor geplaats voor de World Cup van volgend jaar! Ja, ik mag meedraaien op in het hoogste wedstrijd circuit. En daar ben ik zelf erg blij mee, want dan heb ik nog twee jaar om een kwalificatie voor de Olympische Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea binnen te slepen. Want uiteindelijk is dat het doel om over twee jaar de eerste Nederlandse skeleton atleet op de Olympische Spelen te zijn!

Mijn goede resultaten heb ik natuurlijk deels te danken aan mijn stuurkunsten, maar zonder mijn goede start was ik echt niet in de wereldtop terecht gekomen. Dat heb ik toch grotendeels te danken aan mijn training hier bij Climax. Die ik vooral ook lekker blijf volgen want naast dat het belangrijk is voor mijn sport, is het ook ontzettend gezellig met alle mede-atleten. Jullie zullen me deze zomer dus ook wel weer op de baan zien rondlopen.

Maar nu eerst nog even lekker sleeën hier in Noord-Amerika om wat extra ervaring op de doen voor de World Cup komend jaar!"

Kimberley Bos