20180911 wk master malaga oorkondeOm aan een WK Masters deel te nemen, met meer dan 8000 atleten in verschillende leeftijdsklasse vanaf 35 jaar, vanuit alle windstreken en die allen strijden om de titel bij een of meerdere atletiekonderdelen, is mooi. Je spreekt en ziet mensen met dezelfde interesse, passie voor het onderdeel en fanatisme. Je kent je tegenstanders, weet snel de geleverde prestaties en/of ziet al bij de warming up of het een concurrent is. Gezien de leeftijdsklasse verschuiven ook de tegenstanders, net als jijzelf, naar een volgende leeftijdsklasse of er komen nieuwe atleten bij. Op deze wijze blijft het leuk en soms ook verrassend.

Voor deze WK-wedstrijd weet ik dat er een groot en sterk veld staat. Dus na de eerste drie worpen valt een groep atleten af en gaan de acht beste atleten verder met de daaropvolgende finaleworpen. Een van de atleten is een oud‐international, waaronder de Olympische Spelen, en heeft goede prestaties op haar naam staan. Een andere atleet heeft ook meerdere titels (bij de Masters) behaald en presteert op goed niveau. Deze atleten kom je dus tegen tijdens het WK Masters. Atleten met een bak aan ervaring, talentvol en sterk in de techniek.

Ik heb voorafgaand gezien en weet dat een derde plek tot de mogelijkheden behoord. Ondanks ik ook
weet dat er een aantal concurrenten dicht in mijn zone werpen. Dus bij een mindere dag of andere omstandigheden kan het ook zo zijn dat ik niet op het podium sta, maar iemand anders. Dat betekent goed uitgerust en voorbereid naar de wedstrijd en gefocust blijven, dit ondanks de warmte waardoor ik vaak wat duffer wordt.

De wedstrijd staat gepland om 12:20 uur, 45 minuten voor de wedstrijd melden bij de callroom, minimaal twee uur van te voren de speer inleveren zodat deze gecheckt kan worden voor de wedstrijd. Dat zijn onder andere regels waaraan je je moet houden. Tussen het inleveren van de speer en melden bij de callroom vind mijn warming up plaats. Het is een nazomerse periode met lekkere temperaturen. Om scherp te blijven is het ook belangrijk om de schaduw op te zoeken. Tijdens de wedstrijd weet je dat je midden op de baan staat en daar is het warm. Ook om met zo’n vijftien mensen onder een partytent te staan om iets van schaduw te vangen.

20180911 wk master malaga huldiging 220pxWe moeten wat langer wachten voordat we de callroom in mogen. De wedstrijd van een andere leeftijdsklasse loopt wat uit. Daarna krijgen we twee pogingen om in te werpen. De wedstrijd start en ik ben als elfde van de vijftien aan de beurt. Mijn eerste poging is gelijk een goede poging met een afstand van 38.89 meter; het is mijn seizoensbeste, PR van deze leeftijdsklasse en ook een nieuw clubrecord. Achteraf gezien is het ook mijn beste poging na een mooie reeks van 36, 2x37 en 38 meter. Daarnaast zaten daar ook twee mindere resultaten bij, je kunt nu eenmaal niet elke poging pieken.

Hiermee won ik brons tijdens het WK Masters bij het speerwerpen V35 en ben trots dat ik met deze twee atleten op het podium stond.

Margreet Takken