20160102 nwjaarstoespraak RHanswijkAllereerst wil ik iedereen een gelukkig en sportief 2016 wensen! 2015 was een bijzonder jaar voor onze vereniging. Dankzij jullie inzet als vrijwilliger van deze mooie vereniging hebben we veel mooie dingen bereikt. We hebben ons 55-jarig jubileum gevierd, de atletiekbaan is gerenoveerd en we hebben na 14 jaar afscheid genomen van Peter Versluijs als voorzitter. Sportief werd er ook uitstekend gepresteerd door de atleten van Climax. Zowel op regionaal als nationaal niveau lieten onze atleten zich gelden. Dit heeft onder andere geleid tot medailles op NK's voor Stefan Nieuwland, Margreet Takken en Eva Hovenkamp. Eva heeft afgelopen zomer zelfs op het Europees Jeugd Kampioenschap in Zweden gelopen: een absoluut unicum voor Climax!

Daarnaast hebben we de samenwerking met Fysiomed Bravenboer geïntensiveerd, zijn we voor de baanatleten gestart met een talentenplan om onze topatleten beter te faciliteren en zijn we gestart met de Sportkaart Ede voor scholieren en studenten in de gemeente. Al deze zaken zullen we in 2016 verder gaan uitbouwen.

Helaas is de sportwereld in 2015 ook opgeschrikt door enkele schandalen. Het corruptieverhaal van de FIFA rondom oud-voorzitter Blatter zal waarschijnlijk bij iedereen wel bekend zijn. Onze eigen internationale atletiekfederatie is ook in opspraak gekomen door corruptie en dopingverhalen. De in 2015 afgetreden voorzitter van de IAAF word momenteel beschuldigd van corruptie en het aannemen van steekpenningen. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat alle oud-voorzitters binnen de sportwereld niet te vertrouwen zijn... Het is natuurlijk wel schandalig dat bestuurders puur voor hun eigen gewin onze mooi sport beschadigen. Hopelijk kan men in 2016 de bezem door organisaties halen, zodat we in 2016 van een schonere sport kunnen genieten. Van corruptie is binnen onze vereniging uiteraard geen sprake, want alle bestuursleden hebben in 2015 een goedgekeurde Verklaring Omtrent Gedrag gekregen. Ook voor alle trainers is in 2015 een VOG aangevraagd en vanaf 2016 is het beleid binnen Climax dat alle trainers een VOG moeten hebben.

2016 gaat een interessant jaar worden voor Climax en voor de Nederlandse atletiek. Natuurlijk staan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deze zomer op het programma. Uniek is daarnaast het Europees Kampioenschap atletiek in Amsterdam in juli. Dit is een geweldige PR kans voor de Nederlandse atletiek en wij hopen hier als vereniging natuurlijk ook een graantje van mee te pikken. In de loop van het jaar zullen we hier meer aandacht aan gaan besteden en er zal in ieder geval een grote delegatie Climax-leden op de tribune zitten tijdens de EK.

20160102 samenwerking climax phcBij Climax zelf gaan we onder andere aan de slag met een herstart voor afvallers van Start to Run van de afgelopen jaren. In samenwerking met Bravenboer en Leef in Beweging gaan we deze afvallers een nieuwe kans bieden om met extra begeleiding toch het traject af te kunnen maken.

Tot slot heb ik nog een leuke mededeling voor al onze leden. Uit het al eerder genoemde project van de sportkaart is ook een interessante samenwerking gerold. We zijn met de Premium Health Club in gesprek geraakt om te kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Onderdeel hiervan is dat alle Climax-leden in de komende twee maanden een gratis proefweek bij de Premium Health Club krijgen, om kennis te maken met deze mooie sportschool. Verdere details zullen binnenkort bekend worden gemaakt.

Wens ik jullie verder nogmaals een gelukkig 2016 toe en een fijne avond nog.

Rik Hanswijk