Margreet Takken (links op de eerste foto) reisde eind maart naar Polen voor deelname aan het WK Indoor voor Masters. De wedstrijd verliep niet vlekkeloos, maar leverde toch iets positiefs op.

"In de laatste week van maart reisde ik naar Polen. In die week stonden meerdere items op de agenda. Als eerste het WK Indoor Masters in Toruń met het onderdeel speerwerpen V40. Daarna vervolgde ik de reis voor een internationale oriëntatie voor de masteropleiding die ik volg naast mijn werk. De oriëntatie stond in teken van het thema Gaming. Daarna had ik nog enkele dagen over om de omgeving te verkennen. Een volle week, waar ik naar uitkeek en die ik niet had willen missen.

Ik kwam op zaterdagavond aan in Toruń na een vlieg- en treinreis. Zondagochtend ging ik naar de indoorhal om me aan te melden voor het WK Indoor Masters voor het onderdeel speerwerpen V40. Bij aanmelding kreeg ik onder andere het startnummer en handboek over het WK. Vervolgens ging ik naar de outdoor atletiekbaan om me te oriënteren voor de wedstrijddag. Zoals al vaker het geval was bij een internationale wedstrijd, vond de wedstrijd plaats op een Mondobaan. Dit is een andere ondergrond dan de baan bij de vereniging, maar op zich maakte dat voor mij niet uit.

De wedstrijddag was op dinsdag, dus ik had nog enkele dagen om tot rust te komen en me te focussen op de wedstrijd. Uiteraard bekeek ik in de tussenliggende dagen wedstrijden, waarin Nederlandse atleten mooie prestaties leverden, en daarnaast oriënteerde ik me in de omgeving.

column margreet 02 200pxToruń
Toruń is een historische plaats met Gothische gebouwen en gedecoreerde huizen zoals 'huis onder de ster'. De dag voor de wedstrijd bezoch ik Zoobotanica. Een dierentuin in een botanische tuin. Ik vind het leuk om te fotograferen en dat is de reden waarom ik daar naar toe ga. Fotograferen werkt voor mij ontspannend en dat is een prettige bezigheid voor de dag voor de wedstrijd.

WK Indoor Speerwerpen V40
Dinsdag was de wedstrijddag en in de ochtend kon ik relaxt opstaan. Het was de eerste wedstrijd van het seizoen, dus altijd weer spannend hoe je aan de start staat. De dag van de wedstrijd was een koude dag met wind en later zelfs natte sneeuw. Tijdens de warming up zocht ik wat beschutting in de omgeving, zodat ik niet te koud werd. Tijdens de warming up ontmoette ik ook een aantal atleten, die later op de dag ook een wedstrijd speerwerpen hadden bij de V35. Dit is de leeftijdsklasse waartoe ik tot dit jaar behoorde. Een paar weken voor de wedstrijd was ik jarig en dat keer betekende dat ik in de categorie V40 moest uitkomen.

De callroom was in de werphal naast de atletiekbaan. Daar was het best warm en de overgang naar buiten was daarom groot. In de callroom ontmoette ik ook mijn tegenstanders. Een aantal atleten kende ik al uit voorgaande wedstrijden en een paar atleten was ik nog niet eerder tegengekomen.

column margreet 03 220pxBrons bij speerwerpen V40
De wedstrijd verliep niet vlekkeloos. Mijn beginpunt van de aanloop klopte in eerste instantie niet. Dat maakte dat ik de eerste worp ongeldig wierp, omdat ik over de lijn stapte. Vervolgens had ik twee pogingen nodig om de goede plek te vinden. De eerste poging in de finale, dat is de vierde poging in de wedstrijd, was mijn verste worp. Daarmee werd ik derde en won dus brons. Fijn! Later op de middag was de ceremonie. Waarin we de medailles uitgereikt kregen met een bijbehorend certificaat.

Ik ben trots op de plek waarop ik geëindigd ben en minder trots op de afstand. Positief gezien kan ik me dus nog verbeteren met betrekking tot de afstand in deze leeftijdsklasse. Daarmee verbeter ik dan ook weer het clubrecord, want bij deze wedstrijd verbeterde ik namelijk het oude clubrecord.

Gaming
De ochtend na de wedstrijd vertrok ik naar Warschau. Samen met een klasgenoot bezochten we vier organisaties die zich bezighouden met 'gaming' in Warschau en Opole. Gaming is een middel om doelstellingen te realiseren die te maken hebben met veranderen en leren binnen organisaties.

column margreet 06 220pxKrakau
Daarna vertrokken we naar Krakau. Dit was vroeger de hoofdstad van Polen. In de omgeving van Krakau was veel te zien. Net als in Warschau, heeft de Tweede Wereldoorlog een grote rol gespeeld in de geschiedenis. Grote indruk maakte het bezoek aan het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Wat hebben daar verschrikkelijke gebeurtenissen plaatsgevonden en dat is nog zachtjes uitgedrukt. De volgende dag brachten we een bezoek aan onder andere de zoutmijn, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

In de avond vlogen we terug vanuit Krakau naar Nederland.

Samenvattend
Samenvattend was het een mooie week met leerzame momenten, bijzondere ervaringen en een uitdaging om alles te bezoeken in de korte periode en dat is gelukt!

Mijn grootste speerpunt op dit moment is het behalen van het diploma. Zoals al vaker gezegd wordt: de laatste loodjes wegen het zwaarst. Dus de doelstellingen van het speerwerpen staan even op een lager pitje, zodat ik op een ander vlak kan pieken."

Margreet Takken