runners krachthonk01 350pxAllereerst wil ik trainer Davey (baantrainer van Climax) van harte NIET bedanken voor de krachttraining die Willemijn en ik kregen in het Krachthonk. Spierpijn !!!!!!!. Maar wel bedankt voor de gastvrijheid en de uitstekende uitleg over het hoe en waarom van het Krachthonk.

U loopt er vast wel eens langs op weg naar de ingang van het clubgebouw van Climax; het Krachthonk. Onder de luide tonen van geen jaren 60 muziek wordt er getrokken en geduwd aan gewichten en apparaten. Ooit stonden op de plek van het Krachthonk twee garageboxen. Een aantal clubleden haalden de tussenmuur er uit, verhoogden een plafond en zochten Marktplaats af voor gebruikte, maar degelijke krachttraining apparaten. 

Het Krachthonk wordt voornamelijk gebruikt door baanatleten van Climax. De trainers van de atleten hebben gezorgd voor specifieke trainingsschema’s en daar wordt serieus mee gewerkt. Vanavond was er de verspringer, de kogelstoter, de speerwerpster en ook de tienkamper die in de Nederlandse top 5 zit, maar graag zijn trainingsuurtjes maakt bij zijn oude club Climax.

Terwijl de runners de ijzige kou inlopen, loop ik het warme, gezellig ingerichte Krachthonk binnen onder begeleiding van One Direction die met “The story of my life” uit de speakers knalt. Overal staan toestellen en gewichten (van 1 tot 100 kilo), matten en ballen. Verder: posters, vlaggen en foto’s.

Woensdagavond is de vaste trainingsavond in het Krachthonk onder begeleiding van een professionele trainer. De leden trainen dus met schema’s, altijd wedstrijdgericht en soms ook om te herstellen van blessures of om blessures te voorkomen. Het Krachthonk is toegankelijk vanaf de B junioren en alleen mogelijk in combinatie met twee baantrainingen per week. Op maandagavond en zaterdagmorgen wordt individueel getraind.

Willemijn en ik zijn runners. Er zijn een paar runners die gebruik maken van het Krachthonk en daar vooral trainen voor rompstabiliteit; het leren fixeren van het bekken, om overbelasting van één knie te voorkomen, maar zij trainen ook voor voldoende kracht om in een hoog tempo veel kilometers te kunnen maken.runners krachthonk03 300px

 

Acht oefeningen, speciaal voor runners, had Davey voor ons voorbereid; one leg heel raises, plank, lunge, sit up, singel leg deadlift, hyper extension, abductor raises en squats (Google het maar even) en dat allemaal links en rechts en dan 15 tot 20 keer herhalen. Volgens de trainer was dit trainingsschema maar een beginnetje, de spierpijn een dag later dacht er heel anders over. Maar leuk om te doen en zeker nuttig. Bij Climax is vaak gesproken over het nut van krachttraining voor runners. Wellicht komt dit fenomeen in de toekomst nog eens op de bestuurstafel.

Kortom: een serieuze bedoening daar in het Krachthonk, maar wel een gezellige en relaxte sfeer.


Frank Bakker