thumbnail-social-media-waverleySociale media zijn niet meer weg te denken. Facebook, Twitter en al die andere platvormen worden door velen gebruikt om informatie, verhalen en ervaringen te delen. Maar het heeft ook zijn nadelen. Wel of geen sociale media gebruiken… dat moet iedereen natuurlijk zelf weten.

Sociale media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Hoofdkenmerken zijn interactie en dialoog tussen de gebruikers. Via onder andere Facebook en Twitter delen mensen verhalen, kennis en ervaringen. Sociale media kan een enorme invloed hebben op de maatschappij. Er zijn complete machtswisselingen in landen door ontstaan en als weer eens een bekende Nederlander iets vreemds op Facebook zet, dan zijn duizenden reacties geen uitzondering.

Het eerste sociale netwerk werd in 1997 gelanceerd (Six Degrees). Facebook startte op 4 februari 2004. Er zijn nu 1.3 miljard Facebook gebruikers.

Maar laten wij het even houden bij Facebook in Ede en Bennekom en omstreken en Climax. De meeste loopgroepen en baangroepen van Climax hebben een Facebookpagina. Een aantal daarvan is alleen voor leden van de desbetreffende groep toegankelijk, maar er zijn ook loopgroepen die de pagina openbaar hebben gelaten. Handig aan een loopgroep Facebookpagina is, dat je onderling foto’s, video’s en informatie kan delen, zoals een verslagje van de laatste training met een routekaartje er bij. Afspraken maken via Facebook is niet handig, aangezien niet iedereen Facebook heeft. Daar is email nog altijd het meest geschikt voor. Email ontstond in 1971 en in 1995 werd het populair bij het grote publiek.

facebook lookClimax heeft een eigen Facebookpagina. Deze pagina is vooral bedoeld als doorgeefluik. Op de website van Climax worden namelijk regelmatig nieuwsberichten geplaatst en dan is het handig als je daar een berichtje van krijgt via Facebook. Bijna één op de drie Climax leden volgt de Climax Facebookpagina. Een bericht over de nieuwjaarsreceptie werd veel gedeeld en geliked zodat er uiteindelijk 850 mensen mee bereikt werden.

Wel of geen Facebook gebruiken … dat moet iedereen natuurlijk zelf weten. Het is ook niet verplicht om zelf allerlei dingen op Facebook te zetten, alleen anderen volgen mag natuurlijk ook. En in plaats van sociale media is het ook wel eens leuk om face-to-Face met iemand te praten !

Frank Bakker