zonnepaneel met tieners 220pxDe Stichting Atletiek Accommodatie Climax is een van de clubs die aan het project 'Sporten met energie' meedoet. Dit is een initiatief van de Gemeente Ede en Sportforum Ede.

Meewerken aan duurzaamheid is in ieders belang, en St. Climax heeft de handschoen opgepakt en besloten dat er op het dak van het clubgebouw 68 zonnepanelen worden geplaatst.

20161214 zonnepanelen climax 300pxOp 4 januari 2016 is al de aanvraag gedaan bij het RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland) voor de nieuwe subsidieregeling duurzame sportaccomodaties. "De Ecotaks-regeling voor sportverenigingen is gestopt per 1 januari 2016, en deze subsidie regeling is het geboden alternatief hiervoor. Er is zes miljoen euro beschikbaar. Bij clubs die mee doen, snijdt het mes aan twee kanten: een flinke besparing voor de clubkas in de toekomst met een hoog rendement en meewerken aan een duurzamere wereld".

Naast de subsidie kunnen we gebruik maken van de regeling Duurzaamheidslening van de Gemeente Ede. Een goedkope lening met een rente van 1,9% die het mogelijk maakt zonder eigen geld de zonnepanelen te bekostigen.

Op dinsdag 13 december was het eindelijk zover en werd er gestart met de plaatsing van de zonnepanelen. In principe is dit aantal genoeg om in de complete stroombehoefte van Climax te voorzien. De terugverdientijd zal ongeveer 8 jaar zijn.

De opdracht is gegund aan Nieuwkerk Consultancy uit Ede, die onder andere ook de burgerzonnecentrale 454 zonnepanelen op de brandweerkazerne heeft gerealiseerd. Net als deze worden de panelen in oost/west richting geplaatst, wat een betere opbrengst garandeert in onze situatie.

Ons systeem werkt met SolarEdge optimizers, dat wil zeggen, dat per 2 panelen precies de opbrengsten bekeken kunnen worden in real time. Ook de leden kunnen deze gegevens straks via hun mobiele telefoon inzien.

Zo draagt ook Climax bij voor een duurzame samenleving.

Henk Verhoef
penningmeester