foto,trainingstijden,categorie,trainers
Categorie Snelheid Afstand
Starters groep 8 tot 10 km/u  
Doorstart groep tot 10 km/u vanaf 4 km
Basis groep 9 tot 11 km/u vanaf 6 km
Gevorderden groep 10 tot 12 km/u vanaf 10 km
Expert groep > 12 km/u  

Samen met anderen hardlopen is een goede stimulans om regelmatig naar een training te gaan en vooral ook leuk. Samen sporten betekent ook elkaar stimuleren om het beste uit je zelf te halen. Hardlopen is een vorm van bewegen waarbij je uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, lenigheid en coördinatie ontwikkelt. Het is goed voor je hart/longfunctie en je krijgt er sterkere spieren, botten en gewrichten van. Daarnaast vermindert hardlopen gezondheidsrisico’s zoals hoge bloeddruk en overgewicht.
Onder leiding van gediplomeerde trainers kun je bij Climax op verschillende niveaus hardlopen. Als je met hardlopen wilt beginnen, gaan we er vanuit dat je, zoals de Hartstichting adviseert, al dagelijks minimaal een half uur aan beweging doet.
Voor beginnende hardlopers organiseert Climax jaarlijks in het voor- en najaar een beginnerscursus, Start to Run. Samen met Runnersworld Ede verzorgt Climax de trainingen vanaf haar accommodatie aan de Sportparkweg (tegenover kasteel Hoekelum).

Startersgroep – Onder deze categorie vallen lopers die net beginnen met lopen. Het doel van de groep is om hardlopen als vaardigheid onder de knie te krijgen. Hieronder vallen initiatieven als Start to Run. Er wordt toegewerkt naar 3-5 km achtereen kunnen lopen. Deze groep zal een aantal keer per jaar incidenteel ontstaan in de vorm van instroom cursussen.

Doorstartgroep –Lopers die kort geleden zijn begonnen met hardlopen. De belasting van hardlopen van korte afstanden hebben deze lopers onder de knie. Het vergroten van de afstand en de toegenomen belasting hierbij vormt bij deze groep een aandachtspunt. De deelnemers zijn in staat om hardlopend 4 km zonder pauzes te kunnen af te leggen. Coördinatie en rompstabiliteit vormen belangrijke componenten in de training.

Basisgroep – De lopers in deze categorie raken niet zo snel meer geblesseerd. De lopers uit deze groep kunnen een aantal trainingen per week aan. De deelnemers zijn in staat om hardlopend 6 km zonder pauzes af te leggen. In de trainingen wordt gewerkt aan het behouden en vergroten van de belastbaarheid.

Gevorderdengroep – De lopers uit deze groep lopen regelmatig een training boven de 10 km. De lopers kunnen ook tempo een langere tijd vol houden. Er wordt regelmatig naar een wedstrijd/evenement getraind, binnen deze groepen zal je dus wat meer wedstrijd gerichte atleten treffen. Belangrijke aandachtspunten in de training zijn het vergroten van kracht en snelheid.

Expertgroep – Lopers die de ambitie hebben om afstand te vergroten. Afstanden als de halve marathon of zelfs een hele marathon zijn voor deze groep niet vreemd. Het doel van de training is gericht op verbetering van langere afstanden en dus op het vergroten van de aerobe capaciteit.

Keuze niveau en loopgroep

Bijna elke avond trainen er groepen bij Climax. Kijk gerust bij de verschillende loopgroepen, maar kom vooral een keer langs. De meeste trainingen beginnen om 19:00 uur of 19:30 uur en eindigen rond 20:30 uur of 21:00 uur. Maar er zijn ook nog vele mogelijkheden buiten deze trainingstijden, zie deze pagina voor een volledig overzicht.

Climax heeft ruim 800 leden met een grote diversiteit in doelen en niveaus. Zo heeft ook iedere loopgroep een eigen sfeer en niveau, die door de trainer en de lopers samen wordt bepaald. Het is dus niet erg om eens te wisselen van groep. Voor welke loopgroep je ook kiest, bij Climax kan je terecht voor plezier, gezondheid en prestatie.

Elke groep heeft een groepspagina waar je meer informatie kan vinden over de groep. Heb je belangstelling om mee te lopen, neem dan contact op met de trainer van de groep of kom een keer langs om vrijblijvend mee te trainen. De trainers kunnen je meer vertellen over het niveau van de groep en over de inhoud en de aanpak van de trainingen.

Tot op de training.