Nieuws

Op zaterdag 19 september 2020 was daar eindelijk de eerste pupillen outdoor wedstrijd van dit jaar. Ruim 70 Climax pupillen gingen van start in deze Athletic Champs wedstrijd. Met prima weer, zonnig en +22 graden Celsius, was het heerlijk om sinds lange tijd weer in wedstrijdvorm op de baan te staan.

Van mini-pupillen tot en met pupillen A2 werd er fanatiek gestreden en werden er veel persoonlijke records verbeterd. Ook werden er enkele clubrecords verbroken. Larissa Middelhoven (Meisjes Pupillen A2) verbeterde het clubrecord Slingeren (23m). Bij de Jongens B Pupillen verbrak Luca Koops het clubrecord Medicienbal (6.80m) en Jesse Leentvaar het clubrecord Vortex (29m). Ook bij de Jongens C Pupillen werden er 2 clubrecords verbroken. Twan Smit verbeterde het record op de 40m horden (7.7s, HT) en bij het verspringen (3.30m).

De wedstrijd werd afgesloten met het onderdeel meters maken (4 minuten voor de Pupillen Mini, C en B, 6 minuten voor de Pupillen A1 en A2). We kunnen spreken van een geslaagde voorbereiding voor de clubkampioenschappen over 2 weken (3 oktober 2020).

Climax Ede Pupillenwedstrijd 60m sprint

Climax Ede Pupillenwedstrijd 2020

Climax Ede Pupillenwedstrijd verspringen

 

In Wageningen vond vrijdagavond de eerste track meeting van het seizoen plaats. Het evenement was strak georganiseerd met veel vrijwilligers om de coronamaatregelen te handhaven. Behalve topatlete Dafne Schippers verschenen twaalf Climax atleten aan de start. Max Botschuijver evenaarde met 11.61 seconden zijn PR op de 100 meter sprint: goed voor een winnende tijd bij de mannen U20. Erik Schipper en Damian van Loo zaten daar vlak achter. Damian won de 200 meter in 24.07 seconden. Jisze Diemer won de 400 meter bij de vrouwen U18.

Op zaterdag 12 en zondag 13 september werd er voor de junioren onder de 18 jaar (U18) en 20 jaar (U20) gestreden om het Nederlands Kampioenschap Atletiek in Amersfoort. Voor Climax heeft Celine van Heerikhuize (15 jaar) wederom laten zien de snelste van Nederland te zijn op de 800 meter U18. Bovendien nam ze later op die dag ook het brons mee naar huis op de 400 meter U18.

Het jonge toptalent Celine Struijvé nam als Climax C-pupil woensdag 9 september deel aan de AVA Waterdrinker Baanloop in Aalsmeer. Zij deed een poging om onder het 7-jaars wereldrecord op de 1000m te komen. Het leeftijdsrecord staat al even op 3:41,36 minuten, ruim 7,5 seconde onder Celines PR. Celine is echt bijzonder diep gegaan, kwam heel erg dichtbij, maar strandde met 3:41,8 minuten uiteindelijk op iets minder dan een halve seconde. Mogelijk met net te veel buitenom inhalen voor de ideale race. Mogelijk dat Celine er in de komende tijd nog een keer vol voor gaat.

Twee jaar geleden heeft Climax met Ede Doet een watertappunt aangelegd om het milieu met 30.000 plastic bekertjes per jaar te ontlasten. Climax wil echter nog minder plastic verbruiken en het afval beter scheiden. Doneer daarom uw Ede Doet cheque aan Climax.

Eva Hovenkamp is tijdens Asics NK Atletiek in Utrecht derde geworden op de 400 meter vlak. B-juniore Celine van Heerikhuize kon haar prestatie van zaterdag niet evenaren en werd, toch heel fraai, achtste op de 800 meter.

De 18-jarige Eva Peelen was zo’n 5 jaar geleden actief lid van Climax en had grote plannen om zich te gaan richten op de lange afstanden. Helaas was dat ook de periode dat ze ziek werd en na 5 jaar is de diagnose duidelijk: CCI/AAI, een zeldzame en progressieve aandoening in haar nekwervels en zenuwstelsel.

Het was geen baanrecord, want dat staat met een worp van 35.29 meter nog altijd op naam van de Duitse Anne Ruhlow. Maar het was afgelopen zaterdag in Ede wel een Nederlands Record: de worp van 32.59 meter van Tiny Hellendoorn van Isala '96 gaat de boeken in als Nederlands Record bij Masters 65+.

De eerste baanwedstrijd van Climax in corona-tijd werd gisteren een groot succes. Jammer dat er geen publiek werd toegelaten, want het prestatieniveau was tijdens de Summer Games erg hoog. Tijdens deze wedstrijd met deelname uit o.a. België, Duitsland en Noorwegen werden ruim 40 baanrecords en twee clubrecords verbeterd!

Sommigen van ons kenden Celine Struijvé al. Het jonge hardlooptalent uit Doorwerth (7 jaar) won immers de laatste twee kids runs bij de Horaloop en zette daar een nieuw parcoursrecord neer. Sinds dit seizoen is Celine lid geworden van Climax en heeft ze in juli ook een paar baanwedstrijden gelopen bij de C-pupillen. In Dongen verbrak ze meteen het clubrecord van Liv Pennock op de 600 meter: 2:08.63 minuten. Bovendien zette ze een nieuw clubrecord neer op de incourante afstand van 100 meter: 17.92 seconden. In Winterswijk zette ze bovendien een nieuw record op de 1000 meter neer: 3:48,73 minuten. We gaan vast en zeker nog veel van haar horen!

Vandaag liep Celine van Heerikhuize in Utrecht een bijzonder snelle tijd op de 800 meter. Haar tijd van 2:08.30 minuten is ruim 5 seconden sneller dan haar recente clubrecord en valt net buiten de top 10 aller tijden voor B junioren. 

Het mag en kan weer, al was het wel onder duidelijke voorwaarden. Afgelopen weekend namen één senior en zes junioren van Climax weer deel aan officiële wedstrijden. B junior Celine van Heerikhuize en D junior Lisa Navarro toonden aan goed in vorm te zijn en zetten ieder een nieuw clubrecord in de boeken. Celine rende op de 800 meter bij de Trackmeeting in Utrecht naar een snelle 2:13,74 min en Lisa Navarro snelde op de 150 meter in 20,22 seconden naar de finish bij de Hurdles/sprint Startup in Epe.

Met het doorgeven van het estafettestokje aan Climax voorzitter Evert Schipper opende wethouder Peter de Pater woensdagavond officieel de vernieuwe atletiekbaan op sportpark De Hoekelumse Eng.

Voor het eerst sinds maanden mochten Climax atleten op zaterdag 4 juli weer eens proeven aan een wedstrijd. In de onderlinge trainingswedstrijd zonder publiek kwamen 16 atleten in actie. 

Per 1 juli is er een volgende stap vooruit gezet in de corona-aanpak. De overheid heeft aangegeven dat we van een ‘intelligente lockdown’ naar ‘ruimte met regels’ gaan, met algemene regels voor binnen en buiten.

De eerste Edese marathon, die op 10 oktober 2020 zouden worden georganiseerd, gaat helaas niet door. Het hardloopevenement kan geen doorgang vinden vanwege de beoogde Corona-maatregelen.

Begin mei werd gestart met het vernieuwen van de toplaag van onze atletiekbaan. Op 30 mei kunnen we waarschijnlijk weer de baan in gebruik nemen. Het bestuur en de trainers hebben al een coronaproof trainingsplan samengesteld, zodat alle atleten veilig op de baan kunnen trainen.

De Gemeente is akkoord met de plannen van Climax om de looptrainingen weer corona-veilig te hervatten. Vanaf woensdag 13 mei mogen de loopgroepen weer van start.

Atleten onder de 19 jaar kunnen weer starten met trainen. Dit gaat echter nog wel met de nodige aanpassingen. Het veiligheidsplan is goedgekeurd door de Gemeente en hier kan niet vanaf geweken worden!

Tot opluchting van velen konden de junioren vanaf donderdag 30 april weer trainen. Met goede en duidelijke afspraken vooral voor de junioren tussen 13 en 18 jaar zijn er in drie groepen trainingen gegeven op het parkeerterrein van het sportpark de Hoekelumse Eng.

Op vrijdag 24 april zijn de regels van de Gemeente en de Atletiekunie bekend geworden. Op dit moment is het bestuur bezig met de trainers van de jeugdige sporters t/m 18 jaar om te kijken hoe wij kunnen voldoen aan alle veiligheidseisen. Daarna moet het plan goedgekeurd worden door de gemeente om daadwerkelijk te mogen starten.

Burgemeester René Verhulst en locoburgemeester Leon Meijer hebben donderdag en vrijdag 41 inwoners van Ede gebeld en gefeliciteerd met hun benoeming in een ridderorde. Geert Moorman, voormalig bestuurslid van Climax, werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Sporters t/m 18 jaar mogen binnenkort weer trainen. Het Bestuur denkt nu na over hoe we straks een veilige sportomgeving kunnen creëren. Zij wachten hiervoor ook af welk advies het NOC NSF en de Atletiekunie zal uitbrengen. Ook vriendjes of vriendinnetjes, die nog niet bij hun eigen club terecht kunnen, zijn van harte welkom.

Binnen het bestuur gaat de functie van coördinator baanatletiek vacant komen. Ben je baanatleet, ouder van een baanatleet of heb affiniteit met de baanatletiek en ben je nieuwsgierig naar de besturing van een atletiekvereniging, neem dan contact op met één van de bestuursleden. Dan maken we snel een afspraak om met je door te nemen of het iets voor je is.

De toplaag op de atletiekbaan bij Climax is na vijf jaar aan vervanging toe. Over 2 weken wordt begonnen met het vernieuwen van de toplaag. De werkzaamhedenheden zullen 2 weken in beslag nemen. Dat zijn dus de eerste twee weken van mei.

Regelmatig ontvangt het bestuur vragen van leden over de contributiebetalingen nu er geen trainingen meer mogen worden gegeven en onze sportaccommodatie voor gebruik gesloten is. Penningmeester Wiebe Rengelink geeft namens het bestuur uitleg.

In week 13 (vanaf 23 maart) start een nieuwe ronde van Ede doet. Ruim 1,5 jaar geleden heeft Climax meegedaan en gespaard voor het watertappunt. Nu willen we weer meedoen en met de opbrengst een aantal milieumaatregelen oppakken.

Climax ziet zich genoodzaakt tot 1 april de deuren van het complex sluiten. Alle trainingen en andere clubactiviteiten georganiseerd onder de vlag van Climax zullen geen doorgang vinden. Dit betekent helaas ook dat NL Doet, de ledenvergadering en de Enigma uitgesteld worden.

Op zondag 8 maart 2020 deden vier Climax pupillen mee aan de Decathlon Nationale Pupillen Indoor, een meerkamp voor pupillen, in het Omnisport te Apeldoorn. Deze meerkamp voor pupillen betekende een flink aantal verbeteringen van persoonlijke records. Het was een dag vol hoogtepunten en plezier.

Nu het coronavirus ook in Nederland is geconstateerd, krijgt de Atletiekunie veelvuldig de vraag of dit gevolgen heeft voor wedstrijden en evenementen. Op dit moment is er geen reden om wedstrijden of evenementen af te gelasten.