Nieuws

Nieuwe starterscursus hardlopen

Kom in beweging! Vind je het ook zo moeilijk om die eerste stap te maken? Dan is onze beginnerscursus misschien iets voor jou. We starten weer op 28 maart. Begin nu al met je goede voornemens door je in te schrijven voor onze cursus hardlopen voor beginners. Dit kan bij de winkel van Runnersworld.

Voor meer info:https://www.climax-atletiek.nl/loopgroepen/start2run

Vorige week is het bestuur telefonisch op de hoogte gesteld van de mogelijke ontwikkelplannen die er zijn met onze locatie aan de Sportparkweg. De gemeente is hard op zoek naar locaties voor de ontwikkeling van nieuwbouw. Daarvoor worden er veel locaties onderzocht. Zo ook het terrein waar onze vereniging is gehuisvest.

Wat gaat dat betekenen? Voorlopig (de eerste 4 a 5 jaar) nog even helemaal niks. Van de verschillende locaties die de gemeente op het oog heeft worden haalbaarheidsstudies gemaakt en die zullen één voor één moeten worden afgewogen naar daadwerkelijke haalbaarheid en onder welke voorwaarden.

Stel dat er uit de onderzoeken komt dat de locatie aan de Sportparkweg gunstig uitkomt voor nieuwbouw, dan gaat de gemeente zoeken naar een alternatieve locatie en legt die aan ons en de andere verenigingen voor. Momenteel zou daar de zuidkant van de A12 geschikt voor kunnen worden gemaakt. 

Zover is het nog lang niet. Als er meer bekend is, houden we jullie op de hoogte natuurlijk.

Met vr groeten,

Bestuur AV Climax

Vier Climax pupillen deden zondag 12 maart 2023 mee aan de Decathlon Nationale Pupillen Indoor 2023, een indoor meerkamp voor pupillen, in het Omnisport te Apeldoorn. Met schitterende prestaties, persoonlijke records en bovenal veel plezier was het een geslaagde dag!

Burgemeester René Verhulst heeft vrijdag 10 maart tijdens een feestelijke bijeenkomst in Cultura acht pluimen uitgereikt aan kinderen en jongeren uit de gemeente Ede. Eén van de pluimen ging naar Climax atlete Liv Pennock. Niet alleen vanwege haar NK winst in 2021 op zowel de 60 als 150 meter sprint, maar ook als voetbalster voor het bereiken van de nationale selectie KNVB meisjes <14.

De Pluim is een onderscheiding voor kinderen en jongeren die zich belangeloos hebben ingezet voor de samenleving of een bijzondere prestatie hebben verricht. Ook kan een Pluim worden uitgereikt aan kinderen of teams die nationaal of internationaal kampioen zijn geworden op het gebied van sport of cultuur. In verleden kwam jonge Climax atleten zes keer eerder deze eer toe:

jaartal Pluim ontvanger prestatie
2010 Christel Heuseveldt 1K Runaway pupillen B
2010 Tim Bluekens Nationale D spelen verspringen
2014 Meisjes C pupillen: Jisze, Evelyn, Floor, Veerle NK 4x40m estafette
2017 G-team: Linda, Romy, Tim, Jesaja, Luciano Nationale Special Olympics
2018 Meisjes D junioren: Celine, Jisze, Evelyn, Anouk NK Zweedse Estafette
2019 Celine van Heerikhuize NK indoor 800m
2023 Liv Pennock Nationale D spelen spint

 

Josefine Ulfman en Mathias Meijer vertegenwoordigden Climax bij het NK Cross op 25 en 26 februari.

Vlak voordat Femke Bol op 19 februari in Apeldoorn een wereldrecord (!) op de 400 meter verbrak, schitterde Celine van Heerikhuize op het NK indoor voor senioren door brons te winnen op de 800 meter.

In het afgelopen jaar zijn de categorienamen bij de Atletiekunie aangepast zoals ze ook bij World Athletics en European Athletics worden gebruikt. Dit betekent dat de categorieën zoals we deze kenden zijn veranderd.

Net als vorig jaar heeft Celine van Heerikhuize de 800 meter van het NK indoor gewonnen. In haar laatste jaar bij de junioren liep ze een tactisch sterke race, waarin ze met een sterke eindsprint haar concurrent Tischa Braum overtuigend versloeg. Even daarvoor pakte ze al het zilver op de 400 meter sprint; ook weer een herhaling van de uitslag van vorig jaar. Haar tijd van 55.49 seconden betekent een nieuw clubrecord. Volgende week bij het grote NK voor senioren mag Celine het nog een keer proberen.

De vier andere deelnemers van Climax deden ook goede zaken. Liv Pennock liep als C-junior naar de 12e tijd op de 200 meter sprint in een nieuw clubrecord. Jisze Diemer liep zowel op de 200 en 400 meter een persoonlijk record. Josefine Ulfman behaalde de finale op de 800 meter en miste het podium op de 1500 meter net: zij werd vierde in een nieuw clubrecord. Dorine van Leeuwen sprong naar een afstand van 4.94 meter: vlak onder het clubrecord. Bij het hoogspringen werd zij zevende.

Liv: 200m, 26.45sec. (CR)

Celine:
400m - 🥈 - 55.49sec (CR)
800m - 🥇 - 2.11,80 min

Jisze:
200m - 27.03 sec (PR)
400m - 59.33 sec (PR)

Josefine:
800m - 2.18 min
1500m - 4e - 4.45,09 (CR)

Dorine:
Ver - 4.94m - 7cm onder CR van 1989
Hoog - 1.62m

De uitslagen staan hier.

20230212 Celine NK indoor 800m 1

20230212 Celine NK indoor 800m 2

Bij het NK indoor voor Masters in Apeldoorn behaalden Climax atleten bij twee van de drie onderdelen een podiumplaats.

Zaterdag 4 februari werd de laatste run van de BVC gerend in de bossen bij Rhenen. Deze dag was bijzonder, want met deze laatste run werd ook het klassement bepaald.

Op zondag 22 januari 2023 heeft Larissa Middelhoven brons veroverd met het Kogelstoten bij de Decathlon Nationale CD Indoor in de categorie Meisjes Junior C1. Met een clubrecord in de halve finale bereikte Larissa eenvoudig de finale, waarin ze de knap de derde plaats pakte.

De derde BVC wedstrijd van het seizoen 2022/2023 leverde maar liefst acht podiumplaatsen op voor Climax atleten, waarvan vier maal een eerste plaats. In het bos achter kasteel Hoekelum zijn 528 lopers gefinisht.

Op zondag 18 december vond met de Try Out games met bijna 1000 deelnemers de eerste grote indoorwedstrijd van het seizoen plaats in Apeldoorn. De zeven deelnemers van Climax deden goede zaken. 

'START TO RUN' CURSUS HARDLOPEN VOOR BEGINNERS

Heb jij je ook voorgenomen om meer te gaan sporten en lijkt hardlopen je leuk? Vind je het echter ook zo moeilijk om die eerste stap te maken?

Dan is onze beginnerscursus misschien iets voor jou.

Samen met “medebeginners” ga je zeven weken lang op zaterdagochtend (9.00 uur) en/of maandagavond (19.30 uur) hardlopen. Je komt op mooie plekjes bij jou in de omgeving en je traint onder begeleiding van een professionele hardlooptrainer van Atletiekvereniging Climax.

Dé manier om gezellig, leuk en sportief over die drempel heen te gaan.

Eerste training start op maandag 9 januari 2023 (19.30u). 

Deze eerste training begint met een informatie- en kennismaking gedeelte waardoor de eerste training gaat plaatsvinden vanuit de Runnersworld winkel. De volgende trainingen starten bij Atletiekvereniging Climax.

De kosten zijn € 49,50 voor de zeven weken. Leden van Climax krijgen 50% korting.

Bij inschrijving ontvang je een kortingsbon van 20 euro in te wisselen bij aankoop van hardloopschoenen bij Runnersworld Ede.

Indien je interesse hebt; vraag in de winkel even naar meer informatie.  Inschrijven kan via de Runnersworld winkel of 

De tweede BVC-wedstrijd van het seizoen in Wageningen leverde Climax maar liefst tien top drie posities op met eerste plaatsen voor Carla Kalkhoven (Korte Cross Vrouwen Masters) en Anne Wiersma (Korte Cross Mannen Masters).  Het was een koude maar droge winterse dag met temperaturen net onder het vriespunt.

In januari 2023 start de Gemeente Ede met de aanleg van het midden- en zuidelijke deel van de Parklaan. Dit heeft consequenties voor de bereikbaarheid van Climax.

Met maar liefst 18 podiumplaatsen voor Climax atleten, waaronder een volledige podiumbezetting voor Climax bij de mannen 5KM en mannen Framerunners, kan Climax tevreden terugkijken op de 53e editie van de Horaloop. Overwinningen waren er voor Jesper Franken, Jesse Leentvaar, Arris van Deelen, Stan en Yonne.

Veel pupillen waren vandaag aanwezig op de baan.

Het was een bijzondere training, want er kwamen deze keer ook Pieten aan.

Ruim een jaar geleden startte Jarno Beuving en Maurits Brethouwer met een project om de baanatletiek toekomstbestendiger te maken. In dit artikel lees je wat dit project heeft opgeleverd.

Zaterdag 29 oktober ging de 50e editie van de BVC van start in Veenendaal. Op deze heerlijke, zonovergoten en droge dag eindigden maar liefst 11 Climax atleten in de top 3 van hun categorie.

Wist jij dat er bij Climax Atletiek een Sportief Wandelgroep is? Nu wel!

Onze eerste wandeling is al weer bijna een jaar geleden, we vieren dit jaar onze eerste verjaardag!

Bij de vereniging zijn we geen geheel onbekende, je bent ons misschien wel eens (Maurice en Melanie) tegengekomen als één van de vaste assistent-trainers van de loopgroep De MéRonners. Helaas door blessures genoodzaakt afscheid moeten nemen van onze actieve trainersrol en Climax. We hebben even moeten zoeken wat onze grote liefde voor het hardlopen zou kunnen vervangen. Zo zijn we gaan steppen (kickbiken), een intensieve sport (berg op) met veel overeenkomsten met de hardloopsport.  Daarnaast zijn we gaan wandelen. Stilzitten past gewoon niet bij ons. Echter we miste het voor de groep staan, mensen begeleiden en te motiveren. We miste het om bij Climax te horen.

Het bestuur was al een tijd op zoek naar enthousiaste begeleiders om een wandelgroep op te starten. Een wandelgroep zou een mooie aanvulling zijn binnen de vereniging. Ten eerste kun je dan inwoners (55+) van Ede en omgeving aanspreken die niet meer in staat zijn om intensieve sporten uit te voeren, maar wél willen blijven bewegen. Ook jongere deelnemers voelen zich bij ons thuis. Daarnaast biedt onze Sportief Wandelgroep ook de ruimte om geblesseerde hardlopers en mensen met Covid te laten herstellen.

Toen we onverwacht weer eens bij Climax waren, kriebelde het weer om aansluiting te krijgen bij en met Climax, sprongen ze daar handig op in. Wat zouden jullie ervan vinden om het gemis bij Climax van een Sportief Wandelgroep weer invulling te gaan geven? Ofwel, willen jullie een Sportief Wandelgroep opzetten? Uiteraard hebben we daar eerst eens goed over nagedacht. Het is anderzijds ook weer een verantwoordelijkheid om 2-wekelijks voor de groep te staan. We doen het goed of we doen het niet. Onze passie om mensen te activeren verantwoord te blijven bewegen binnen de persoonlijke mogelijkheden, heeft gewonnen!

Publiciteit opgezocht, zelfs radio Gelderland heeft ons zendtijd aangeboden en zo zijn we 20 oktober 2021 begonnen. We zijn met 4 sportievelingen gestart. De daarop volgende weken kwamen er veel sportief wandelaars bij, zo namen een aantal wandelaars een buurvrouw, zus, moeder of zwager mee. Daarnaast deed de mond-op-mond reclame ook haar werk. Gedurende het afgelopen jaar hebben we veel sportief wandelaars mogen verwelkomen en zijn ze er nog allemaal vanaf het eerste uur bij.

De groep die we begeleiding geven telt bijna 30 sportief wandelaars, deze lopen verdeeld op de woensdagmiddag of zaterdagochtend. Ook zijn er bij die allebei de dagen wandelen. Omdat het kan!

Op die twee dagen starten we meestal vanaf Hoekelum, dan lopen we tussen de 7-9 kilometer en na ca. anderhalf uur weer terug. Ons wandelgebied is in de Edese en Bennekomse bossen, we bezoeken ook andere mooie en inspirerende routes in onze directe omgeving. Geen route is gelijk. We hebben een korte warming up and cooling down en soms tussentijds wat extra oefeningen, tempo wisselingen en ook het Nordic Walking zal af en toe onderdeel zijn van de Sportieve Wandeling. Het heeft misschien een suf imago, maar geloof ons, we zullen jullie het tegendeel laten zien.

Dat sportief wandelen goed voor je is bewijzen de wandelaars zelf, ze komen trouw en hierdoor is het looptempo er ook op vooruit gegaan. We wandelen lekker door, maar staan soms ook even stil bij iets moois en/of unieks of voor de vaste waterbreak.

Naast de sportieve inspanning is er ook ruimte voor ontspanning. Er heerst een ontspannen sfeer binnen de groep waar alle ruimte is voor een lach en luisterend oor. Na afloop is er vaak gelegenheid voor een kopje koffie met wat lekkers.

Nieuwsgierig geworden?

Loop gerust eens vrijblijvend met ons mee, want niemand is een binnenmens.

Kijk op de website (www.climax-atletiek.nl/training/wandelen)  of mail ons voor meer informatie en/of aanmelding .

Tot woensdag of zaterdag!

Enthousiaste groet,

Maurice & Melanie

 

Op zondag 16 oktober liep Climax atlete Marlies Overbeeke in de marathon van Amsterdam met een snelle tijd van 3:05.36 uur naar een nieuw clubrecord en bovendien de derde plaats van het Nederlands Kampioenschap voor Masters 40+. Uit onze statistieken blijkt dat Climax deze eeuw nog geen enkele keer het NK podium bereikte op het koningsnummer van de hardlopers. Het oude clubrecord van 3:22.40 stond als sinds 1998 op naam van Ria Harmens.

Anne Wiersma liep bij de mannen Masters 45+ iets boven zijn eigen clubrecord, maar netjes binnen de 3 uur: 2:58.11 uur. Hij werd daarmee twaalfde bij het NK.

Mochten er nog meer Climax atleten de marathon hebben uitgelopen: zij kunnen hun prestatie hier melden voor opname in de Climax marathonlijst.

De uitslagen staan hier.

20221016 Marlies Overbeeke marathon

20221016 Marlies Overbeeke marathon 2

 

Climax verkoopt loten met de Grote Clubactie voor nieuwe wedstrijdkleding!

Dit jaar doet Climax mee met de Grote Clubactie. Ons doel dit jaar is nieuwe wedstrijdkleding, het shirt hangt in de kantine. Aan deze kleding zijn hoge kosten verbonden en met de opbrengst willen we de eigen bijdrage aan de nieuwe kleding zo laag mogelijk houden. Hiervoor willen we natuurlijk zoveel mogelijk loten verkopen. Een lot kost €3,- per lot. Hiervan gaat 80% (dus €2,40 per lot) direct naar onze clubkas. De verkoop is al even bezig maar hierbij toch nog een keer de vraag om de link naar de verkooppagina met vrienden en familie te delen. Onze verkooppagina is te vinden via deze link. Help ons het doel te halen. Daarnaast maken kopers kans op mooie prijzen! Een echte win-win situatie dus.


We doen het samen

We gaan er met z’n allen vol voor en hopen ons doel te behalen met behulp van de steun van familie, vrienden en mensen uit de omgeving!

 

Op zaterdag 1 oktober stonden de clubkampioenschappen in het teken van het 60 jarig jubileum van Climax. Naast de clubkampioenschappen waren er vandaag ook clinics onder leiding van o.a. Grete Koens en Eva Hovenkamp en is de dag afgesloten met een borrel, buffet en muziek van de Blazing Harrows. Ondanks de regenbuien tussendoor, scheen de zon geregeld en was het een schitterende dag.

Het bestuur van Climax brengt graag de “Ede doet mee-regeling” onder jullie aandacht.

Het gemeentebestuur van Ede vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen aan de maatschappij. Ook inwoners met een laag inkomen en beperkt eigen vermogen. Voor deze inwoners en hun kinderen zijn er daarom de regelingen Meer Kinderen Meedoen en Meer Volwassenen Meedoen. Volwassenen en kinderen van 6 tot en met 17 jaar krijgen dan een tegemoetkoming van € 200 per kalenderjaar. Zij kunnen deze tegemoetkoming gebruiken om mee te doen aan sport-, cultuur-, recreatieve en maatschappelijke activiteiten, gericht op meedoen en ontmoeten. Ook Climax is opgenomen in het aanbod dat onder deze regeling valt. 

De regeling is te vinden met de link https://ededoetmee.nl/ Als je aan de voorwaarden voldoet kan je als inwoner van de Gemeente Ede hiervan gebruik maken, maar misschien ken je ook iemand die je op deze regeling wil attenderen.

Bij het NK Estafette 2022 op zaterdag 24 september in Amsterdam op de baan van AV 1923 stonden de U20 Vrouwen tweemaal op het podium. Met goud bij Zweedse Estafette, zilver op de 4x400 meter en drie clubrecords was het een geslaagde dag voor Climax.

Na lang wachten was het dan eindelijk zover: de allereerste marathon van Ede als onderdeel van de Heiderun! De lichte regen mocht de lopers en het publiek niet deren. Climax-atleet David Hemstede liep naar de winst in 2:41 uur, voor Edenaren Albert Meijer en Wilfred Bruil. Laurens Beerepoot liep als 65+'er zeer verdienstelijk naar de tiende plaats. Bij de vrouwen ging de winst in 3:37 uur naar Mira Theunissen van Pallas '67, voor HyunJung Lee en Rianne Slomp. In totaal behaalden 133 lopers de finish.

Op de andere afstanden was er een veel groter deelnemersveld. De halve marathon werd gewonnen door Bastiaan Weerd en Simche Heringa.  

De uitslagen staan op uitslagen.nl

Veel foto's zijn upgeload naar ons foto-album op Flickr, dit keer ook open voor niet-leden. 

20220924 Marathon Ede1

20220924 Marathon Ede2

20220924 Marathon Ede3

20220924 Marathon Ede4

20220924 Marathon Ede5

20220924 Marathon Ede6

20220924 Marathon Ede7

20220924 Marathon Ede8

20220924 Marathon Ede9

20220924 Marathon Ede10

20220924 Marathon Ede11

20220924 Marathon Ede13

20220924 Marathon Ede14

20220924 Marathon Ede15

Zaterdag 17 september kwamen de meisjes junioren C van Climax uit in de C finale van de landelijke competitie bij AV NOP in Emmeloord. In zeer wisselende weersomstandigheden hielden de meiden goed stand in het sterke veld. Merel Demmink, Sjors Koekkoek, Geanne Visser, Froukje van Rheenen, Jenthe Prummel, Lisa Navarro en Eline Gerritsen (v.l.n.r. op de foto) waren als 7e geplaatst voor deze C finale. Ze wisten twee plaatsen omhoog te klimmen in het teamklassement en op 3 punten na net geen vierde te worden. Er waren twee top 3 klasseringen voor Climax. Eline Gerritsen won het verspringen met 4,81 meter en Lisa Navarro eindigde als derde op de 80 meter sprint in 11,04 seconden.

De foto is gemaakt van de vlaggenparade aan het begin van de dag.
De uitslagen staan hier 

Dit jaar doet Climax mee met de Grote Clubactie. Ons doel dit jaar is nieuwe wedstrijdkleding: het shirt hangt in de kantine. Aan deze kleding zijn hoge kosten verbonden en met de opbrengst willen we de eigen bijdrage aan de nieuwe kleding zo laag mogelijk houden. Hiervoor willen we natuurlijk zoveel mogelijk loten verkopen. Een lot kost €3,- per stuk. Hiervan gaat 80% (dus €2,40 per lot) direct naar onze clubkas. De start van de landelijke lotenverkoop is op zaterdag 24 september. Koop loten en help ons het doel te halen. Daarnaast maak je kans op mooie prijzen! Een echte win-win situatie dus.
Onze verkooppagina is te vinden via deze link.

Verkoopboekje met QR-code
Onze jeugdleden verkopen loten via het verkoopboekje. Op dit verkoopboekje staat een handige QR-code, waarmee kopers eenvoudig online loten kunnen kopen. Hoe dit in z’n werk gaat, zie je in dit instructiefilmpje.

We doen het samen
We gaan er met z’n allen vol voor en hopen ons doel te behalen met behulp van de steun van familie, vrienden en mensen uit de omgeving!

Banners 728x90 Steunons 2

Zaterdag 17 september 2022 was de dag voor de finale Stedenwedstrijd van de pupillen. Helaas was er geen locatie gevonden voor deze finale en is er besloten om voor de pupillen van Climax een eigen alternatieve Stedenwedstrijd op de eigen baan te organiseren. Ruim 40 pupillen waren aanwezig en hebben genoten van een prachtige wedstrijd.