EDE

De eerste marathon van Ede stond gepland voor zaterdag 10 oktober 2020. Covid-19 gooide roet in het eten. De organisatoren Atletiekvereniging Climax en Stichting Heiderun gaan in de herkansing. Zaterdag 24 september is het nieuwe tijdstip. De lat wordt hoog gelegd. "Het gaat de mooiste en groenste marathon van Nederland worden."

Voordat de pandemie losbrak hadden de organisatoren al de samenwerking gezocht. Immers waar Climax jaarlijks de Groot Ginkelse Loop en Horaloop voor haar rekening neemt, deed de Stichting Heiderun dat met het gelijknamige evenement. "Toen bleek dat wij een gemeenschappelijke droom hadden", opent Maurits van Engelenhoven. "Dat is het organiseren van een loopevenement, waarin de marathon een prominente rol speelt."

EVENEMENTENBRUG

Na de noodzakelijke afgelasting in 2020, is niet zo maar voor een nieuwe datum gekozen. "Zaterdag 24 september zit in de slotweek van de Airbornemaand. Op deze dag is ook de Pegasus wandeltocht. Wij kunnen op deze wijze gebruik maken van elkaars faciliteiten", weet Climax-voorzitter Evert Schipper. "Zij starten bij 's Heeren Loo. Wij bij het Akoesticum, bij de voormalige Prins Maurits kazerne. Wij gaan elkaar ergens onderweg tegenkomen." Dat zou dus de evenementenbrug kunnen zijn, die speciaal voor het evenement wordt gebouwd om de N224 over te steken. "Die brug gaat ongeveer tussen het Pannenkoekhuis De Langenberg en Juffrouw Tok komen", zegt Van Engelenhoven, voorzitter van Stichting Heiderun. "Bovenop heb je direct het hoogste punt van de Ginkelse Hei. Naast de marathon, gaat er ook een minimarathon, een kidsrun van 600 meter, een 3-, 6- en 12-kilometerloop, alsmede een halve marathon komen. Die afstanden worden meegenomen vanuit de Heiderun. De langste drie afstanden gaan ook over die brug."

"Dit gaat een unieke bos- en natuurmarathon worden. Lopers die hun persoonlijke record willen verbeteren, kunnen beter iets anders kiezen. Deze marathon is zwaarder, maar veel mooier dan een gemiddelde marathon. Vanaf de kazerne gaat het richting de brug. Daarna is het in feite de Grootse Ginkelse Loop, alleen dan linksom. Na weer de brug te hebben overgestoken, gaan de lopers de Ginkelse hei op De Schaapskooi. Daarna is het weer terug richting de kazerne", legt Schipper uit.

Buiten de mooiste marathon, is het ook de ambitie de groenste marathon van Nederland te worden. De eerste marathon van Ede wordt volgens de organisatoren ook heel duurzaam. "De startnummers bestaan uit kringlooppapier, waar zaadjes voor bloemen in zitten. Drank tijdens de loop wordt verstrekt in milieuvriendelijk materiaal. Er zijn houten medailles. En als mensen een shirt willen hebben van de loop, zal dat er eentje van recycle-materiaal zijn. En deelnemers van verder weg kunnen met de trein komen. De start is 250 meter vanaf het station."

GEDRAGEN

De organisatie heeft ondervonden dat het hardloopevenement breed wordt gedragen. "Defensie, de gemeente Ede, Geldersch Landschap en andere eigenaren van de grond waarover het evenement gelopen gaat worden, waren allemaal positief. Burgemeester René Verhulst, zelf ook lid van Climax, heeft toegezegd op zijn mountainbike als voorfietser op de marathon te willen fungeren", weet Schipper. "Mooi is ook dat de hoofdsponsors van 2020, dat nu opnieuw willen zijn."

"De deelnemers die zich voor 2020 hadden opgegeven hebben allemaal hun geld weer terug gekregen. Dat waren er zo'n 130. Die gaan we zeker weer benaderen. Dat geldt ook voor de 600 deelnemers die normaal gesproken meededen met de Heiderun. En ook gaan we proberen zoveel mogelijk van de 550 runners van Climax enthousiast te maken mee te doen. Uiteindelijk hopen we op zo'n 1000 deelnemers, waarvan er tussen de 100 en 150 de marathon lopen. Er zal ook een mogelijkheid komen met een trainingsgroep te gaan trainen voor een marathon. Daarbij is het instapniveau, dat iemand een halve marathon kan lopen."

"Een mooiere omgeving om hard te lopen is er toch niet", stelt de enthousiaste Maurits van Engelenhoven , die overigens vanwege een verhuizing naar Groningen nog een opvolger als voorzitter zoekt, net zoals er ook een vacature voor penningmeester en secretaris is. "Hopelijk bloeit de heide dan nog een beetje. En je loopt natuurlijk op historische grond." "Wij hebben de indruk dat bij veel lopers het tegenwoordig niet meer om de tijd gaat, maar om vooral te lopen in een hele mooie en gezonde omgeving. Je ziet daarom ook dat trials steeds populairder worden. Ik denk dan ook dat voor deze lopers dit een ideaal evenement is", voegt Evert Schipper toe,

Alle informatie en ingeschreven kan worden op info.heiderun.nl. Een deel van het inschrijfgeld gaat naar een nog te bepalen goed doel.

Door Wim van Kessel