proefpersoon 220pxJan de Jonge, interim voorzitter van Ciko'66 uit Arnhem, is projectleider van het onderzoek "Take a Mental Break" over sportblessurepreventie en mentaal herstel bij het hardlopen. Dit onderzoek richt zich vooral op het in kaart brengen van mentale factoren in hun relatie tot sportblessures. Hiermee hopen ze toekomstige hardloopblessures te kunnen voorkomen. Het onderzoeksteam zoekt actieve hardlopers die als beginner of gevorderde loper met name voor een halve en/of hele marathon trainen, en mee willen doen aan het onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek is de grote hoeveelheid sportblessures bij hardlopen. Veel aandacht is voor de fysieke aspecten van blessures, maar mentale aspecten blijven nog onderbelicht. Daarom richt dit onderzoek zich vooral op het in kaart brengen van mentale factoren in hun relatie tot sportblessures. Hiermee hopen ze toekomstige hardloopblessures te kunnen voorkomen.

Deze maand start een online vragenlijstonderzoek onder halve en hele marathonlopers van diverse grotere atletiekverenigingen. In februari worden ongeveer 500 deelnemers van dit vragenlijstonderzoek gevragd om mee te doen aan een vervolgonderzoek (interventiestudie).

Dit onderzoek maakt deel uit van het door de overheid ingestelde ZonMW-programma “Sportblessurepreventie” en wordt uitgevoerd door (sportpsychologische) onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven, te weten Luuk van Iperen MSc, dr. Josette Gevers en prof.dr. Steven Vos, onder leiding van prof.dr. Jan de Jonge, hoogleraar Arbeids- & Sportpsychologie, atletiekverenigingsbestuurder en hardlooptrainer.

De deelname van hardlopers is uiteraard vrijwillig, en er wordt uitermate vertrouwelijk met de onderzoeksgegevens omgegaan. Na afloop van het onderzoek ontvangen zowel de hardlopers als u een terugkoppeling van de resultaten, wat mogelijk bijdraagt aan het voorkómen van toekomstige blessures.

Hardlopers die uiteindelijk aan alle metingen hebben meegedaan, ontvangen hier ook een vergoeding voor. Onder de FITBIT HR+ deelnemers worden nog enkele FITBITs HR+ verloot.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Human Performance Management groep van de Technische Universiteit Eindhoven, als onderdeel van een nationaal sportblessurepreventie programma van de overheid (zie: https://www.zonmw.nl/nl/onderzoek-resultaten/sport-en-bewegen/blessurepreventie/). 

Deelname

Uitgebreide informatie over deelname, waaronder over vertrouwelijke behandeling van gegevens, kun je vinden via de link naar de eerste vragenlijst hieronder: https://tuehumanperformance.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_54qaGWmqxM82fYN

Klik hier voor de tekst van de uitnodigingsbrief.

 

Klik hier als je een recent artikel van van het onderzoekteam over mentaal herstel na inspanning in de sport wilt lezen.