Op zondag 3 juli streden de Climax senioren in Drachten bij de derde competitiewedstrijd van het seizoen voor handhaving in de tweede divisie. Beide teams moesten weliswaar een paar plaatsen prijsgeven op de nationale ranglijsten, maar zien we volgend jaar toch weer terug in de tweede divisie. De mannen werden achtste in de poule en staan landelijk na drie wedstrijden op een veilige 19e plaats. De vrouwen werden elfde en staan landelijk 25e. De beste 9 teams mogen strijden voor een plaats in de eerste divisie. Plaats 33 t/m 36 zou deelname aan een degradatiewedstrijd betekenen.

Van de individuele atleten presteerde Christel Heuseveld goed door op de 100, 200 en 400 meter bij de top 3 te eindigen. Joram van de Bospoort sprong over 1.85 meter en werd daarmee derde. 

Het Flickr fotoalbum staat hier.

De uitslagen van Climax atleten staan hier. De landelijke competitie ranglijst staat hier.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hier volgt het uitgebreide ooggetuigenverslag:

Handhaving voor competitieploegen

Zowel de mannen als de vrouwen van Climax hebben zich bij de competitie verzekerd van handhaving in de tweede divisie. Met veel clubgevoel en meerdere persoonlijke records was de derde competitiewedstrijd in Drachten een geslaagde dag.

Ondanks een armada aan afwezigen wist de vrouwenploeg zich knap te handhaven in de 2e divisie. In de eerste twee wedstrijden had de ploeg zich een prima positie verworven in de middenmoot van de 2e divisie. Maar doordat er geen enkele mila-loopster beschikbaar was en ook een aantal sprintsters verstek liet gaan, werd de degradatiewedstrijd in september ineens een serieus scenario. Slechts 5 dames stonden aan de start van de wedstrijd, waarmee niet alle onderdelen bezet konden worden en een aantal atletes zich opofferden om de cruciale punten voor lijfsbehoud binnen te slepen. En dat lukte! Door diverse uitstekende prestaties wisten de dames het dolende degradatiespook uit Drachten te verdrijven.

Christel Heuseveldt liet zien dat haar recente PR op de 400m geen toevalstreffer was. Deze keer moest haar 3 jaar oude PR op de 100m er aan geloven: met een tijd van 12,53s pakte ze de tweede plek. Ook op de 400m wist ze beslag te leggen op de 2e plaats, waarna ze op de 200m met 25,45s slechts een fractie boven haar PR bleef en de derde tijd liep. Het is een kwestie van tijd voordat ook dat PR sneuvelt.

Noortje Vos liet wederom een knap staaltje clubgevoel zien door als sprinter de 1500m voor haar rekening te nemen, na eerder in Apeldoorn zelfs al de dubbele afstand te hebben gelopen. Met 6:10,71 liep ze een dik PR, waarna ze op haar favoriete 200m ook nog dicht in de buurt van haar PR kwam. Ook Else Janssen behaalde de broodnodige punten voor de club bij het kogelstoten. Met een afstand van 7,11m bleef ze slechts luttele centimeters van haar PR verwijderd. Niet geheel fit nam Maureen van Veldhuisen het hoogspringen en verspringen voor haar rekening. Desondanks liet ze met respectievelijk 1,50m en 4,53m degelijke prestaties noteren.

Jasmijn Timmer pakte de punten op de 100m horden en het discuswerpen. Op de 100m horden bleef ze slechts 0,08s verwijderd van haar beste tijd dit seizoen. Bij het discuswerpen kreeg ze slechts 2 pogingen, omdat ze zich daarna snel klaar moest maken voor de afsluitende 4x400m. Het gelegenheidskwartet van Maureen, Jasmijn, Else en Noortje, geen van allen 400m loopsters, wist het stokje veilig over de finish te brengen en daarmee het verblijf in de tweede divisie te verlengen.

Ook de mannen hadden te maken met een aantal afwezigen, waardoor niet in de sterkste opstelling aangetreden kon worden. De ploeg stond echter veilig in het linkerrijtje, waardoor zowel de promotiewedstrijd als de degradatiewedstrijd niet aan de orde was.

Arris van Deelen was al een aantal wedstrijden dichtbij het doorbreken van de magische 2 minuten grens op de 800m. Zondag was het dan eindelijk zo ver. Arris werd perfect gehaast door een atleet van buurvereniging Tartletos uit Wageningen en met een tijd van 1:59,15s wist hij tevens bijna een seconde onder zijn PR te lopen. Niet veel later liep hij ook nog de 5000m, waarin hij met 16:45,54s ook nog bijna een PR liep.

Joram van de Bospoort wist met een hoogte van 1,85m bij het hoogspringen een derde plaats te bemachtigen. Een prima prestatie, zeker gezien het feit dat hij tijdens de wedstrijd door zijn enkel ging. Hierdoor liet hij zijn favoriete 400m schieten, waardoor Alexander Siteur de honneurs waarnam voor Climax. Dit deed hij met verve in een dik PR van 52,31s. Op de kortere sprintonderdelen werden de punten door Damian van Loo binnengesleept. Op de 100m werd hij in 11,47s 5e, slechts 0,02s boven zijn PR. Op de 200m pakte Damian eveneens de 5e plaats, maar mede vanwege tegenwind kwam hij helaas niet in de buurt van zijn PR. Ook Erik Schipper liep de 200m. Hij wist wel zijn eigen PR aan te scherpen en dook voor het eerste in zijn carrière onder de 24 seconde (23,96s). Daarvoor had Erik de punten al binnengesleept op het voor hem exotische onderdeel polsstokhoogspringen. Met slechts een week training wist hij een hoogte van 2,20m te bedwingen. Ook Max Botschuijver maakte een voor hem ongebruikelijk uitstapje naar het hinkstapspringen. Ondanks een pijnlijke knie wist hij de driesprong te volbrengen in 10,77m.

Meerkampers Geoffrey van Dipten en Bart Hanswijk pakten op de overige onderdelen de punten voor Climax. Geoffrey was vorige week tijdens het NK geblesseerd geraakt op de 400m horden, waardoor hij niet volledig inzetbaar was. Dit weerhield hem er niet van de punten te pakken bij het kogelstoten. Bart Hanswijk is na een lange sabbatical dit jaar weer terug te vinden op de atletiekbaan. Hij liet zijn veelzijdigheid zien door zowel op de 110m horden, het speerwerpen en het kogelslingeren zowel de punten als PR’s te laten noteren. Vooral bij het kogelslingeren was dit een mooie opsteker voor de clubrecordhouder bij alle juniorencategorieën. Wellicht een voorbode voor een aanval op het clubrecord bij de senioren?

Op de afsluitende 4x400m verdedigden Erik, Max, Joram en Alexander de kleuren van Climax, met een fraaie 4e plaats als uitkomst. Bij de vorige competitiewedstrijd liet het dienstdoende sprintkwartet nog een clubrecord noteren op de 4x100m. In Drachten bleven ze ver verwijderd van het clubrecord op de 4x400m, maar de tijd van 3:33,83s was desalniettemin een prima resultaat.

20220703 Sen comp 2

20220703 Sen comp 1