Door: Laurens Beerepoot

Baanatleten en junioren zijn terecht in hun nopjes met twee tiende verbetering van een clubrecord. Soms is men zelfs al tevreden met enkele honderdsten. Maar de runners van trainer Ad Lamkamp gaan voor het grote werk. Met 8 man sterk is op zondag 18 maart in Utrecht een serieuze aanval gedaan op het clubrecord voor verbeteren van clubrecords. Vanwege de redactionele ruimte gaan wij hier slechts in op de twee meest succesvolle recordpogingen.
De omstandigheden bij de halve en hele marathon in Utrecht waren ideaal: een gevoelstemperatuur van min elf graden en een snijdende noordoostenwind. De enige manier om warm te blijven is dan immers door heel hard te lopen.
Het is een tactisch spelletje. Je moet je richten op een clubrecord waar nog wat ruimte in zit. Je bent dus afhankelijk van een zekere welwillendheid van Climax-atleten die het oude clubrecord hebben. Onvermijdelijk komen er dan verhalen over matchfixing. Bijvoorbeeld Alfred Gaasbeek, met het oude record van 3 uur 47 bij mannen 60+, was dat vroeger niet een loopmaatje van zijn uitdager Laurens Beerepoot, die nu 3 uur 10 liep? Is hier sprake van doorgestoken kaart? Het onderzoek loopt nog, maar voorlopig stellen we vast dat Laurens bij de finish in Utrecht een fraai record neerzet van 37 minuten verbetering.
Als een kanshebber een tijd neerzet, hebben de overige toppers een richtpunt. Zoals u weet kan dat een voordeel zijn. Daarom richten we onze blik nu op Francis Naron. U kent haar vast: klein kruitvaatje met blond lontje. Deze keer mikt zij op het clubrecord vrouwen 35+, van 4 uur 07 door Anita Askamp. Verscholen in de pacer-groep van 3 uur 30 rekent Francis en maakt haar plan. Iets na het finishmoment van opponent Beerepoot plaatst zij een beslissende demarrage en laat de verbouwereerde pacers achter zich. Een indrukwekkende eindsprint levert een finishtijd op van 3 uur 27 en daarmee een nieuw Climax record van 40 minuten verbetering van clubrecords!
Kenners vermoeden, dat Climax-atleten wellicht nog vele jaren hun tanden zullen stukbijten op dit spectaculaire clubrecord voor verbetering van clubrecords van deze veelbelovende Lamkampioen.

Francis en Laurens